Tvarohová pomazánka

04.02.2025

20 minut

130 kcal/porce

2 porce

Ingredience:

  • 250 g měkkého tvarohu (nejlépe plnotučného)
  • 3 středně velká rajčata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana (nebo bazalky)
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (pažitka, bazalka nebo tymián)
  • 1 lžíce citronové šťávy (volitelně)

    Postup:

    1. Předehřejte troubu nebo pánev na střední teplotu.

    2. Rajčata nakrájejte na silnější plátky a lehce potřete olivovým olejem. Posypte špetkou soli, pepře a sušeným oreganem.

    3. Rajčata opečte na grilovací pánvi nebo vložte do trouby na cca 5–8 minut, dokud nezměknou a nezískají lehce opečené okraje. Nechte je vychladnout.

    4. V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu nebo jogurt a prolisovaný česnek. Přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu dle chuti.

    5. Polovinu opečených rajčat nasekejte na malé kousky a zamíchejte do tvarohové směsi.

    6. Pomazánku dejte na chvíli do lednice, aby se propojily chutě.

    7. Zbytek rajčat použijte jako ozdobu při servírování. Pomazánku posypte čerstvými bylinkami.

    Podávání:

    • Skvěle se hodí na čerstvé pečivo, toast nebo bagetu.
    • Můžete ji také podávat jako dip k pečené zelenině nebo chipsům.

    Dobrou chuť přeje Irifit! 😊