
Tvarohová pomazánka
20 minut
130 kcal/porce
2 porce
Ingredience:
- 250 g měkkého tvarohu (nejlépe plnotučného)
- 3 středně velká rajčata
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana (nebo bazalky)
- 2 lžíce zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (pažitka, bazalka nebo tymián)
- 1 lžíce citronové šťávy (volitelně)
Postup:
Předehřejte troubu nebo pánev na střední teplotu.
Rajčata nakrájejte na silnější plátky a lehce potřete olivovým olejem. Posypte špetkou soli, pepře a sušeným oreganem.
Rajčata opečte na grilovací pánvi nebo vložte do trouby na cca 5–8 minut, dokud nezměknou a nezískají lehce opečené okraje. Nechte je vychladnout.
V míse smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu nebo jogurt a prolisovaný česnek. Přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu dle chuti.
Polovinu opečených rajčat nasekejte na malé kousky a zamíchejte do tvarohové směsi.
Pomazánku dejte na chvíli do lednice, aby se propojily chutě.
Zbytek rajčat použijte jako ozdobu při servírování. Pomazánku posypte čerstvými bylinkami.
Podávání:
- Skvěle se hodí na čerstvé pečivo, toast nebo bagetu.
- Můžete ji také podávat jako dip k pečené zelenině nebo chipsům.
Dobrou chuť přeje Irifit! 😊

