Kuřecí maso s chilli, česnekem a pomerančem, rýže & chřest

16.06.2025

Ingredience (2 porce)

  • 300 g kuřecích prsou

  • 2 stroužky česneku (najemno)

  • 1 červená chilli paprička (nebo špetka chilli vloček)

  • šťáva z 1 pomeranče

  • 1 lžíce olivového oleje
    sůl a pepř dle chuti

  • 120 g jasmínové nebo basmati rýže

  • 200 g zeleného chřestu

  • citronová šťáva (volitelně)

  • trocha olivového oleje nebo přepuštěného másla (ghí)

     Postup

    1. Nalož maso:
      Nakrájej kuřecí prsa na plátky nebo kostky. V misce smíchej česnek, nasekané chilli, pomerančovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Přidej maso, dobře promíchej a nech marinovat alespoň 30 minut (ideálně přes noc v lednici).

    2. Připrav rýži:
      Propláchni rýži a uvař ji podle návodu (obvykle 2:1 voda:rýže, cca 12 minut). Nech dojít pod pokličkou.

    3. Chřest:
      Olam spodní dřevnaté části chřestu. Restuj ho na trošce olivového oleje 3–4 minuty, nebo krátce spař ve vodě – měl by zůstat křupavý a svěží. Osol a pokapej citronem.

    4. Opeč maso:
      Rozpal pánev, přidej marinované maso (i se zbytkem šťávy) a opeč dozlatova – cca 4–6 minut. Šťáva zkaramelizuje a vytvoří chutnou glazuru.

    5. Servíruj:
      Na talíř dej porci rýže, vedle přidej maso a chřest. Můžeš posypat čerstvými bylinkami nebo semínky (např. sezamem).

      Chceš víc takových receptů? Sleduj nás na Instagramu @irifit.cz nebo přidej recept do svého jídelníčku v aplikaci Irifit! 💪